Обади се 0700 18 877
Заяви куриер онлайн
Попитай Ин Тайм
LiveChat
Chat with me
UPS - United Parcel Service of America, Inc
Начало  »  Новини  »  Успешен старт - интервю със стажанти в Ин Тайм ООД

Успешен старт - интервю със стажанти в Ин Тайм ООД

08.05.2012
Успешен старт - интервю със стажанти в Ин Тайм ООД

В началото на Януари 2012 г. стартира стажантска програма в Ин Тайм ООД – оторизирана фирма - изпълнител за услугите на UPS за България съвместно с катедра “Стопанска логистика” в УНСС и сайта логистик.com. В нея се включиха 2 млади и безкрайно чаровни дами, който в момента завършват своето образование в тази специалност. Това са Благовеста Бухчева и Магдалена Божилова, който стартираха своя професионален път по проект съвместно с UPS.

Решихме да Ви ги представим лично в интервю, за да разкажат повече за впечатленията си от стажантската програма и обучението си в сферата на Логистиката.

Здравейте Маги и Благовеста, моля в началото да се представите накратко:

Б: Здравейте! Казвам се Благовеста Бухчева, на 22 години от гр. Силистра. Завършила съм средното си образование в Езикова гимназия “Пейо Яворов” с профил английски и испански език в родния си град. В момента съм студентка, 4-ти курс, специалност Стопанска логистика в УНСС.

М: Здравейте. Аз съм Магдалена, на 23г. от София. Уча Стопанска логистика в УНСС и тази година ми предстои да завърша бакалавърската си степен. Също така паралелно уча и Управление на проекти в Института за следдипломна квалификация към УНСС, където остава да защитя дипломна работа този семестър.

Разкажете ни как две млади дами се насочиха към нелеката професия в сферата на Логистиката.Какво ви привлече в нея?

М: Всъщност интересът ми към логистиката се запали съвсем неочаквано. При кандидатсването си в университета имах други планове за бъдещето си, свързани със застраховането. Но случайно записах Стопанска логистика като избираем предмет във втори курс и преподавателят ми, проф. Павел Димитров, се оказа един от най-ерудираните хора, които съм срещала и с това, на което ме научи, наклони везните в полза на логистиката.

Б: Логистиката е една наистина интересна и динамична сфера, в която да работиш и да се доказваш е истинско предизвикателсво. Именно за това, аз избрах тази област на развитие- защото е интересно, защото работата е динамична, среща те с много и различни хора и най-важното винаги има какво ново да научиш. Бих казала, че това е професия, в която скучните, не толкова амбициозните и предпазливите да поемат рискове хора трудно ще намерят своето призвание.

Как разбрахте за стажа организиран от Ин Тайм ООД и какво Ви мотивира да кандидатствате?

Б: За стажа в Ин Тайм ООД разбрах от нашия курсов ръководител Николай Драгомиров, с чийто усилия днес съм част от тази фирма. Мотивира ме да кандидатствам това, че Ин Тайм е наложила се на пазара на спедиторски услуги фирма, фирма с традиции, фирма, която дава възможност на младите хора да се докоснат до областта на логистиката и да развият своите теоретични умения практически. Освен това, стажът предлага възможности за обогатяване и поддържане на езиковите умения на стажантите, което за човек, завършил Езикова гимназия като мен, е особено полезно и важно.

М: За този стаж разбрах от своя научен ръководител, който ни го предложи. А решението дали да кандидатствам взех без да се замислям, защото виждам в Ин Тайм една сериозна фирма с позиции и бъдеще, която предоставя много възможности.

Смятате ли, че този стаж ще е полезен при стратирането на професионалния Ви път? Защо?

М: Разбира се, че стажът в Ин Тайм е полезен. Всеки стаж може да научи на нещо младите хора, които нямат поглед върху практическия аспект на това, което учат. Но тук се отварят много врати, които едва ли щяхме да видим другаде.

Б: Всеки един ден на стажанта в Ин Тайм е истинско приключение и ценен урок. От тази гледна точка той е едно добро начало, защото предлага теоретически знания и умения, които студентите не получават в университета, с практическите, които са особено важни при започване на професионална кариера.

Какво бихте посъветвали Вашите колеги, които в момента търсят първата си работа или стаж по специалността? Споделете Вашата успешна практика:

М: Колегите си винаги съветвам да подбират внимателно фирмата, към която се насочват. Ние с Благовеста имахме късмет да попаднем в Ин Тайм, но от колеги знам, че някои фирми не вземат насериозно стажантите си и губят както своето, така и тяхното време. Би трябвало студентите да подбират фирмите, където да стажуват, с мисъл за професионалното си развитие, не само заради задължителната служебна бележка.

Б: Специална рецепта няма. За мен успеха винаги е бил плод на много труд, на много упоритост и на голямо постоянство. За мен, един млад човек трябва да е винаги амбициозен, любопитен, да съумява да развива себе си и уменията си и най-важното - да не се отказва, защото по пътя, било то житейски или професионален, трудности винаги има.

Как виждате професионалното си развитие в следващите няколко години? Ще продължите ли образованието си в по-висока степен и в същата сфера?

Б: Със сигурност ще продължа образованието си в по-висока степен, но дали в сферата на Логистиката или в друга сфера, все още не съм решила.

Относно професионалното ми развитие не мога да кажа как точно ще се развия професионално, Бих могла да кажа каква искам да бъда, а това е успял, доказал се мениджър по логистика.

М: Професионалното си развитие виждам определено в сферата на Логистиката. Дали ще стане точно така, времето ще покаже. В най-близко бъдеще ми предстои магистратура и смятам да насоча вниманието си преди всичко към нея.

Разбрахме, че имате интересни хобита – разкажете ни малко повече за тях:

Б: Хобитата, които практикувам, когато имам време са плуване и гребане, четенето на книги е също едно от нещата, които обичам. Освен това имам засилен интерес към Скандинавската култура и език, което ме подтикна да започна да уча норвежки език.

М: Да, така е, гледаме да оползотворим всяка свободна минута. И двете много обичаме да пътуваме и често мечтаем за екзотични места, които да посетим. Но когато това не е възможно, се фокусираме върху по-нискобюджетните си хобита. Лично аз намирам своя идеален завършек на деня в музиката. От около една година се уча да свиря на китара и не твръдя, че съм особено добър музикант, но се старая и като за аматьор мисля, че се справям. Дори вече си проличава коя песен свиря (б.р. смее се). Макар понякога да е трудно съчетаването на изкуството с логистика, те не се изключват и със сигурност не си пречат.