Обади се 0700 18 877
Заяви куриер онлайн
Попитай Ин Тайм
LiveChat
Chat with me
UPS - United Parcel Service of America, Inc
Начало  »  Новини  »  Филип Лхамсурен - точно навреме в предгръдката на Амазония

Филип Лхамсурен - точно навреме в предгръдката на Амазония

29.01.2018
Филип Лхамсурен - точно навреме в предгръдката на Амазония

Приключенецът и писател Филип Лхамсурен се подготвя да се отправи на изключително интересно пътуване. В края на месец март 2018 г. той планира да започне своята дългоочаквана самостоятелна експедиция "Прегръдката на Амазония". По време на нея той ще се движи сам, със собствени сили, по вода и джунгла и ще премине повече от 5 000 километра девствени гори на територията на Амазонския басейн. Задачата му е изключително трудна, смела, но и вълнуваща. Свързана е и със сложна логистика, придвижване на екипировка, провизии, медикаменти в точно определени моменти на точно определени места сред дивата Амазония. Именно заради смелостта на приключенеца и естеството на съдействието, което му е нужно, ние - куриерска фирма "Ин Тайм" - оторизиран представител на услугите на UPS за България, решихме да го подкрепим, при това - точно навреме. Ангажиментът, който сме поели, за да помогнем за осъществяването на голямата експедиция на Филип, е да "доставим" него до начална точка на амазонското му пътуване, както и нужната му екипировка и провизии на определени по предварителен план и график места. По този начин искаме да помогнем с това, в което сме най-силни - логистиката, за да успее Филип в това, за което мечтае - да прекоси едни от най-дивите територии на Земята.

Броени седмици преди началото на експедицията, поговорихме с родения в Монголия, живеещ в България Филип Лхамсурен, който разказа за щурата мечта, за трудностите, за целите, за подготовката и, разбира се - за логистиката, която планираме заедно:

Заминаваш за Амазония. Как се реши да се върнеш отново?
Имам нужда да се върна там, да преживея докрай това приключение, което преди три години не успях да завърша. Спускането по Амазонка за мен се превърна в много повече от експедиция. Това е начин на живот, не е просто цел. Това е мечта, която следвам със усета си. Рискована мечта, която не мога да пренебрегна. Да бъда сам в джунглата, близо до природата - това е безценно. Имам инстинкт за дивата природа. В същността ми е да продължавам да ходя на места, където малцина искат да стъпят.
 
Колко време планираш да прекараш там и какво разстояние да изминеш?
Планираните километри ще бъдат около 5300, като време това може да ми отнеме от 4 до 6 месеца. Това е голяма разлика. Но в крайна сметка, това, което ще ми се случи там, не може да се изчисли с точност. Амазония е територия, пълна с неприятни изненади, затова заобикалящата ме природа има последната дума. 
 
Кое е най-голямото предизвикателство на подобна експедиция?
Амазонската джунгла има дълъг списък от предизвикателства, но аз знам, че мога да се справя с всичко. Освен с човекът. Ако някой реши да ме нападне, няма нищо, което да го спре. Преживях няколко такива атаки по време на предишната си експедиция и в тази няма да е по-различно. Това е нещо, което ме кара да се страхувам и гневя най-много от всичко. 
 
 
Каква е ролята на "Ин Тайм" в твоята експедиция?
"Ин Тайм" отговарят за това, което най-добре правят. Транспорт на екипировката ми до всяка точка от маршрута ми, където имам нужда. По-важното е, че те повярваха в мен, в моите луди мечти. Това е дълбоката част от подкрепата, за което им благодаря!
 
"Ин Тайм" те подкрепя логистично, а какво представлява логистиката за това твое предизвикателство?
Логистиката е изключително сложна в това начинание. Полетът от Европа до Южна Америка е най-лесната част. Транспортирането на екипировката до конкретни точки на територията на Амазония в точния час е нужно за прогреса на експедицията. Има етапи от маршрута, които ще минавам на колело или пеша, както и такива с кану по реките. Тези точки са съобразени с терена, който ми предстои да прекося. Ако следва река, трябва да заменя колелото с лодка или обратното. Тези срещи са важни също, за да се снабдя с допълнителни лекарства и други елементи от екипировката, които съм счупил или загубил. Не на последно място - важни са, за да се срещна с екипа си, който ще ме снима, за да пусне последните новини от мен в Интернет.
 
 
В момента се подготвяш за амазонската експедиция. Кои са най-важните неща в подготовката ти?
Най-важна е психическата издръжливост. Тя заема 80% от подготовката ми. В нея включвам четене на информация и комуникацията с хора, имащи солиден опит в тропическата гора. Човек трябва да си дава сметка какво му предстои. Залогът е много голям и без вярна мотивация няма как да успееш до край. Физически тренирам два пъти повече и гледам да се храня веднъж на ден. Тренировките ми се случват на открито. Включат плаване с кану и спускане с хидроспийд по реки, дълги пешеходни преходи, много бягане, както и колоездене и катерене. 
 
С колко килограма багаж се очаква да заминеш? Кои са най-обемните и трудни за транспортиране неща в него?
Раницата ми заедно с цялата ми екипировка за оцеляване, е с тегло около 40 килограма, колелото “Pulse” и кануто “Ally” са най-обемни, те заедно тежат 37 килограма. Лодката ми е с дължина 490 см. Тя се разглобява, събирам я в голям транспортен сак. Това е всичко. 
 
Как ще ни "доставяш" новини по време на експедицията?
И в тази експедиция ще използвам сателитен телефон, осигурен от генералния ми спонсор „VivaCom”. Обажданията ще съобщават текущия ми прогрес и какво се случва с мен. Информацията ще бъде споделена на сайта ми www.abandonedroads.com, както и в социалната мрежа. Екипът по логистиката в Бразилия, с който ще се срещам в джунглата, ще доставя допълнително снимки и кратко видео. 
 
Да очакваме ли нова книга, когато се завърнеш?
Разбира се, не мога без да пиша, това е част от мен. Както и с предишните ми книги, и тази ще бъде написана по време на експедицията. Писането ми помага да изследвам себе си и да вървя напред, да се развивам. Написано, приключението има своята завършеност. Когато затворя тази глава, ще мога да отворя следващата. 

 
Филип Лхамсурен се подготвя за своята голяма цел - експедицията "Прегръдката на Амазония". При нас, като куриерска компания, застанала зад идеята, също текат приготовления. Не ни очаква приключение като това на Филип, но сме негов логистичен партньор и от нас се очаква точните провизии и екипировка да бъдат на точните места по маршрута. Задача, с която може да се заеме само компания, зад която стоят годините опит на UPS и колеги в повече от 220 държави и територии в цял свят. 
 
Следете фейсбук страницата ни "In Time - UPS Bulgaria", както и новините на нашия уебсайт за още новини от Филип Лхамсурен и логистичната задача, с която сме се заели. Надяваме се с подкрепата ни да допринесем за успешния завършек на тази интересна експедиция.

***
Текст: Венелина Величкова, all6
Фотогафии: Филип Лхамсурен, архив